Varselkläder: Krav för anställdas säkerhet

Som arbetsgivare inom bygg- och installationsindustrin är det viktigt att prioritera säkerheten för dina anställda. Ett sätt att säkerställa detta är genom att förse dem med rätt typ av kläder för jobbet. Det är här varselkläder och arbetskläder kommer in i bilden. Vi kommer att titta närmare på varselkläder och deras betydelse på arbetsplatsen. Du kan hitta information om olika typer av arbetskläder som är speciellt utformade för att möta kraven inom bygg- och vägarbete.

Vad är varselkläder?

Varselkläder är klädesplagg som är speciellt utformade för att öka synligheten och därigenom minska risken för olyckor på arbetsplatsen. Dessa kläder är vanligtvis tillverkade i starka färger som röd, gul eller orange och har reflexer som gör att de är synliga även i dåliga ljusförhållanden. Varselkläder är vanligt förekommande inom bygg- och installationsindustrin där arbetet ofta utförs på platser där det finns hög risk för olyckor. Genom att använda denna typ av kläder kan arbetsgivare minska risken för olyckor och skador på arbetsplatsen.

Varsel för ökad säkerhet på arbetsplatsen

Att använda varselkläder på arbetsplatsen är en viktig säkerhetsåtgärd för att minska risken för olyckor och skador. Men vilka branschregler krävs egentligen?

De vanligaste branscherna som kräver varselkläder är bygg- och installationsindustrin, men även järnväg, flygplats, hamn och vägarbeten. I dessa branscher utförs arbetet ofta på platser där det finns hög risk för olyckor, som vid tunga maskiner, höga höjder och tunga laster.

Riskerna på arbetsplatsen kan vara många, men de vanligaste är fall, kollisioner och påkörningar. Genom att använda varselkläder kan man öka synligheten för de anställda och därigenom minska risken för olyckor.

OIika typer av varselkläder

Det finns olika typer av varselkläder som är specifikt utformade för olika arbetsplatser och arbetsuppgifter. När du väljer kläder är det viktigt att ta hänsyn till de krav som ställs på arbetet och att välja kläder som uppfyller dessa krav. En vanlig typ av varselkläder är overaller och jackor som är tillverkade av vattentätt och andningsbart material. Dessa kläder är idealiska för arbeten i våta och kalla miljöer där det är viktigt att hålla sig varm och torr samtidigt som man är synlig för andra.

Oavsett vilken typ av varselkläder du väljer är det viktigt att se till att de uppfyller de säkerhetskrav som ställs på arbetsplatsen. Tänk på att välja kläder som är CE-märkta och som har en god synlighet i olika ljusförhållanden.

Varseljackor


Ett företag som erbjuder högkvalitativa varseljackor är Wexman. Deras varseljackor är speciellt utformade för att uppfylla de höga kraven som ställs på arbetsplatsen. Denna varseljacka är tillverkade av slitstarkt material som tål tuffa arbetsförhållanden och har reflexdetaljer som gör att de är synliga även på långt avstånd.

Wexmans varseljackor finns i olika färger och modeller för att passa olika branscher och arbetsuppgifter. De erbjuder bland annat jackor med avtagbar huva, justerbara manschetter och dragkedjor som gör det enkelt att ta av och på jackan.

Varselbyxor


Wexman erbjuder inte bara högkvalitativa varseljackor utan även varselbyxor som uppfyller de höga kraven som ställs på arbetsplatsen. Deras varselbyxor är tillverkade av slitstarkt material och har reflexdetaljer som gör att de är synliga även på långt avstånd.

Wexmans varselbyxa finns i olika modeller för att passa olika branscher och arbetsuppgifter. De erbjuder bland annat byxor med reglerbar midja, justerbara benslut och förstärkta knän för extra skydd.

Varseltröjor


Wexmans varseltröjor är tillverkade av slitstarkt material och har reflexdetaljer som gör att de är synliga även på långt avstånd. Tröjorna finns i olika färger och modeller för att passa olika branscher och arbetsuppgifter.

Varseltröja har en bekväm passform och är utrustade med praktiska funktioner som justerbara ärmmanschetter och dragkedjor som gör det enkelt att ta av och på tröjan. De är också designade för att vara lätta och andningsbara vilket gör dem bekväma att ha på sig under långa arbetsdagar.

Varselvästar


För att komplettera den fullständiga varseloutfiten erbjuder Wexman också högkvalitativa varselvästar. Dessa västar är tillverkade av slitstarkt material och har reflexdetaljer som gör att de är synliga även på långt avstånd.

Wexmans varselväst finns i olika färger och modeller för att passa olika branscher och arbetsuppgifter. Västarna är lätta och bekväma att ha på sig under långa arbetsdagar och är utrustade med praktiska funktioner som justerbara remmar och fickor för förvaring av till exempel mobiler eller verktyg.

Varselshorts


Wexman är det självklara valet när det kommer till professionella arbetskläder och varselkläder. Företaget erbjuder inte bara högkvalitativa jackor, byxor, tröjor och västar, utan även varselshorts som är speciellt designade för konstruktions- och installationsarbete.

Deras varselshorts är tillverkade av slitstarkt material som tål tuffa arbetsförhållanden och är utrustade med reflexdetaljer som gör att de är synliga även på långt avstånd. Shortsen finns i olika modeller för att passa olika branscher och arbetsuppgifter, och de är utformade för att vara lätta och bekväma att ha på sig under långa arbetsdagar.

Tips & råd

När man väljer varselkläder bör man tänka på att de ska vara bekväma och ha bra passform, för att de anställda ska kunnaröra sig fritt och arbeta utan hinder. Kläderna bör också vara slitstarka och tåla tuffa förhållanden. Det är också viktigt att varselkläder uppfyller de nationella och internationella säkerhetsstandarderna för att garantera maximal säkerhet för de anställda.

Material

När det gäller materialval för varselkläder är det viktigt att välja en högkvalitativ och slitstarkt tyg som tål tuffa arbetsförhållanden. Det finns olika materialval att välja mellan, såsom polyester, bomull och nylon, och valet beror på vilken typ av arbete som utförs och vilka krav som ställs på kläderna.

Högsynlighet

Högsynlighetskläder har hög synlighet i dagsljus, medan varselkläder har hög synlighet både i dagsljus och i mörker. Detta uppnås genom användning av reflekterande material på kläderna. Varselkläder innehåller reflekterande material som är synliga även i dåliga ljusförhållanden, vilket gör dem extra säkra för nattarbete eller arbete i mörka miljöer.

Komfort och säkerhet

När man väljer varselkläder är det viktigt att tänka på både material och design för att säkerställa både komfort och säkerhet för de anställda. Genom att välja högkvalitativa kläder som uppfyller säkerhetsstandarderna kan arbetsgivare minimera riskerna för olyckor och skador på arbetsplatsen.

Rätt storlek

Slutligen är det viktigt att välja rätt storlek på kläderna för att säkerställa att de sitter bekvämt på de anställda. Att välja rätt storlek kan också förbättra klädernas synlighet och därmed säkerheten på arbetsplatsen. Genom att investera i högkvalitativa varselkläder kan arbetsgivare visa att de bryr sig om sina anställdas säkerhet och välbefinnande på arbetsplatsen.